Sunday, May 20, 2018

Singapore trip - Day 1 (Part 1)

Salam weekend di pertengahan bulan Mei buat semua readers, dan juga salam awal Ramadhan 1439H buat semua teman Muslimin dan Muslimat yang diingati sekalian.., diharapkan kalian semua sedang sihat, ceria dan bersemangat reformasi di mana jua anda berada... :D
 
Agak teruja aku melihat MBS (Marina Bay Sands) dari jarak yang dekat semasa aku tiba di Bayfront, Singapore. Maaf, abaikan lukisan rupa struktur bangunan yang kelihatan seperti jagung hitam-ungu (multi-colored corn) tu, aku tengah lapar semasa aku mewarna lukisan ni... :3

Yoshhh, entri ini ialah entri bahagian pertama (daripada empat bahagian dalam hari pertama) berkenaan aktiviti jalan-jalan dan makan-makan aku di sekitar negara Singapura, together with my awesome cousin last April. Kat sini kitorang banyak bergantung kepada MRT untuk ke sana sini dengan mudah, cepat dan juga cost-efficient. Seriously, naiklah MRT. Just familiarize yourself a bit with the MRT map and enjoy a pleasant and highly cost-effective trip here in Singapore ;3

Baiklah. Aku mulakan je cerita Singapore trip aku ini dari KLIA2, di mana waktu ini kitorang tengah duduk rilek-rilek sambil menunggu flight gate buka...
'Wefie' sedas dulu, excited nak ke Singapore for the first time (aku la tu, hahaa...). Cousin aku pula (on the left) sudah pernah ke sana dulu ;3
Getting ready to fly to Changi Airport, Singapore :D
Dapat je borang kebenaran untuk melawat Singapura ni, terus kitorang isi particulars cepat-cepat, takde nak buat rilek isi lambat-lambat or last minute sebab flight ni sekejap je. Dekat je Singapura tu dengan Malaysia... hahah :3
Rupa belakang borang kebenaran untuk melawat Singapura. Be informed, negara Singapura ni agak terkenal dengan ketegasannya dalam mengenakan 'saman', so... don't play-play arr, behave well and you'll be fine (not fined)... :D
Menikmati pemandangan di atas awan. Favorite spot aku dalam flight memang di bahagian sayap kapal terbang :3
Haaa~ ...cantik betul pemandangan pulau-pulau yang ada di negara Malaysia kita yang tercinta ini :)
Yaaah... itu dia Singapura, sudah dapat dilihat sosok rupa bangunan-bangunannya yang kelihatan tersusun rapat dan banyak itu, kabur-kabur di kejauhan sana... :D
Getting ready for landing... :D
Welcome to Singapore! Alhamdulillah... pleasant flight, smooth landing and arrived a little bit earlier than scheduled. Bravo captain~ *clap clap* :D
Yes, Changi airport is very nice, spacious and modern, as expected ;3
Luas, bersih dan melapangkan fikiran kawasan airportnya... teruskan berjalan...
Yes... nampak je mendalah ni, rembat jangan tak rembat. Antara maklumat penting untuk dirembat dan dihadam oleh para tourists ialah peta MRT network/route di Singapura ini...
Dari Changi airport, kitorang perlu naik MRT guna East-West Line (in dark green) yang akan ada transit di Tanah Merah, kemudian akan terus ke Bugis. Kitorang akan turun di Bugis sebab dah booking bilik di Hotel 81 Bugis.
Destinasi kitorang seterusnya selepas Bugis ialah... Bayfront! Untuk ke Gardens by the Bay (GBB), kitorang perlu turun di Bayfront (via Downtown Line - marked in dark blue).
Okay, dah selesai hal-hal yang perlu diselesaikan di Changi airport (Terminal 4) ni, kitorang perlu naik shuttle bus untuk ke Terminal 2 dulu, kemudian barulah boleh pergi beli tiket MRT untuk terus gerak ke Bugis. 
Beginilah rupa depan dan belakang Standard Ticket MRT/LRT (reloadable) di Singapura ini, dibeli di mesin tiket yang dijaga oleh seorang ticket operator yang peramah dan sedia membantu mana-mana tourists yang kelihatan terpinga-pinga dengan adat resam sistem tiket MRT/LRT di sini... :'3
Dah sampai Bugis, perut pun dah lapar meminta lunch. Nak check-in bilik di Hotel 81 Bugis dulu, diberitahu bilik kitorang belum ready pula... and so kitorang pun menapaklah ke kawasan Malay street di Bugis Junction, dan kemudiannya turun ke tingkat bawah untuk mencari PASTAMANIA, sebuah restoran pasta berstatus halal yang ada di sini.
I ordered cheesy baked rice with mushroom and chicken in tomato gravy, plus iced lemon tea. Delicious and very fulfilling, berapa entah harga dia, lupa dah aku... total price of my lunch here was below SGD20 kalau tak silap, standard la harganya...
My cousin ordered creamy salmon ravioli. Aku rasa juga satu, nyam-nyam... memang sedap dan padat ravioli sini (my first time tasting a ravioli dish). Yalah, bila berpeluang untuk makan dengan member di tempat baru, haruslah kitorang order different dishes, supaya dapatlah kitorang saling merasa each other's meals (...dan seterusnya menjadi food critics yang syok sendiri)... :'D
Yosh!... perut pun sudah kenyang, hati pun senang. Agenda kitorang seterusnya (after checking into our hotel room and freshening up a bit) ialah, naik MRT ambil Downtown Line (in dark blue) untuk ke Bayfront! Gardens by the Bay (GBB), here we come~ :D
Yehuiii... dah sampai di Bayfront, terasa semakin berkobar-kobarlah perasaan kitorang untuk melihat sang sakura berkembang mekar di dalam Flower Dome yang sangat canggih itu~ X3
Flower Dome ada nun kat hujung sanaaa, maka haruslah menapak dengan tekun dan bersemangat! Yes, burn those damn calories! Ehehee, takdelah... actually kitorang cuma menapak ke coach car yang sedang berada tidak jauh dari lokasi Dragonfly Island je, kemudian dari situ kitorang akan dibawa ke lokasi Flower Dome, together with other visitors... X3
Sebelum nak naik coach car untuk ke Flower Dome tu, sempat lagi aku teruja tengok Marina Bay Sands (MBS) dari sini... rasa macam so wow and so epic betul view of that iconic and luxurious building from here... :3
Alright, tiket GBB untuk masuk ke cooled conservatories (Flower Dome and Cloud Forest) sudah pun berada di tangan, dan tangan pun sudah kena cop oleh seorang ticketing staff (just in case ticket ni hilang, hahaa...), dan coach car (open carriage) pun sudah bersedia untuk berlepas ke lokasi Flower Dome. So... off we go! :D
Tangkap gambar MBS lagi, kali ni semasa berada di atas coach car yang sedang bergerak menuju ke Flower Dome... XD
Boleh nampak Singapore Flyer juga dari sini on the way to the Flower Dome... another iconic landmark here in Singapore :D
Coach car sudah tiba di lokasi Flower Dome, maka melompatlah kitorang semua turun dari open carriage tersebut dengan excited sekali... akan tetapi, kitorang perlu beratur dahulu di entrance tempat ni, belum boleh masuk untuk melihat sakura lagi sebab ramai sangat orang datang pada hari terakhir Sakura Matsuri ni...
Maka, sambil beratur ni, melayanlah kitorang melihat arca-arca unik bertemakan alam semulajadi yang terdapat di sekitar kawasan entrance Flower Dome ini...

Alrighty, sekian dahulu entri aku merayau di sekitar GBB (Gardens by the Bay), Bayfront. Maaflah, kalian masih belum dapat melihat bunga-bunga sakura menghiasi entri blog ini buat masa sekarang. Nantikan entri Part 2 - SAKURA yang akan muncul dalam masa beberapa hari lagi, InsyaaAllah ;3
 
Sekian, jumpa lagi. Selamat berpuasa! :D 


Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( = ^ w ^ = )

13 comments:

  1. Selamat berpuasa, plain83..

    MBS tu mmg nmpk gah sekali, dgn sampan diatasnya, hihi..prnah naik rooftop one of the towers...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramadhan kareem sis :D

      Waaa... pernah naik ke rooftop di atas sampan tu la? Mesti ohsem kan view dari atas tu...

      Delete
    2. rooftop tower yg kiri...entrance fee x ingat...mmg awesome view dari atas..

      Delete
  2. Selamat berpuasa Plain83. Makin banyak jalan.
    Dalam lukisan scarf warna warni. Tudung betol tak warna warni. kompius kejap. Nak tengok tudung betol2 yang warna warni seindah sinar mentari sinar pagi. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lennn long time no see~ *hugs* X'D

      Ahaa kau pun apa kurangnya le Len... apa macam Switzerland? Best driving kat sana? :D

      Dalam artwork aku tu, aku lukis OC (original character) aku saja Len, OC aku ialah seorang watak berkacamata yang memakai army key (or small scarf?), memakai T-shirt ungu with grey pants (3/4 length) and sometimes simple sandals :3

      Delete
  3. Hai Plain,

    terasa lamanya tak mai sini T__________T

    halamak syoknya jalan-jalan singapore ! aku ni masih blm approved kalo nak p travel luar dari malaysia. mak aku pesan "kalo dah kawin nti takpe pegilah" :P

    salam ramadhan Plain ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Ana~ *lambai-lambai* :D

      Alaa Ana, jalan2 dgn kawan2/cousins/adik-beradik pun tak diberi chance juga ka? Huhuu... cer try ajak mak sekali, mungkin beliau akan pertimbangkan? :D

      Ramadhan kareem Anamizu-chan~ :D

      Delete
  4. psttt~ Plain, bday kita bukan sama ke 13 mei? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheheee... kita kan kembar, tapi lain tahun... I know you're younger, Ana-chan~ ;3

      Delete
  5. bab bab makan lagi kitee suka hehehe =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama le kitew... diet dilupakan sekejap bila jalan2 :'3

      Delete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh ya... for new followers, please drop a comment to say Hi or any form of greeting ya, dengan itu barulah si plain83 ni boleh view blogger profile kalian dan follow blog kalian kembali :D
P/S: Inappropriate and obscene blogs won't be entertained though, harap maklum (^^,)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...