Thursday, May 31, 2018

Singapore trip - Day 1 (Part 2)

Salam hujung Mei buat semua dan salam pertengahan Ramadhan 1439H/2018 buat para Muslimin dan Muslimat sekalian, diharapkan semua pun sedang sihat-sihat saja dan masih 'steady' berpuasa setakat ini *2 thumbs up* ;3

Bila tengok ada banyak bunga Sakura berkembang meriah ni, terus terasa seperti feminine sangat diri ini tiba-tiba... lulz, Sakura-san tachi wa kirei sugi~ (cik-cik bunga Sakura ni cantik sangat~) (" ^ w ^)


Baiklah, ini dia sambungan 'trip report' aku berkenaan aktiviti jalan-jalan aku di Gardens by the Bay (GBB), Bayfront, Singapura pada awal bulan April yang lepas, together with my awesome cousin for 1.5 (1 and a half) days.

Yes, tujuan utama kami berdua datang berkunjung ke negara Singa-duyung (Merlion) ini ialah untuk melihat dan menikmati Pesta Sakura (Sakura Matsuri) yang diadakan di dalam Flower Dome (the largest glass greenhouse in the world), bertempat di Gardens by the Bay, Bayfront, Singapore. GBB's Sakura Matsuri kali ini merupakan kali ke-3 ianya diadakan di sini, bermula dari tahun 2016.

Ya, mestilah mahu bergambar dahulu di entrance gate bagi event Sakura Matsuri yang diadakan di dalam Flower Dome ini. Kelihatannya ramai orang nak bergambar dengan pokok Sakura yang menjadi penyambut tetamu di entrance gate ni :D
Cukup cantik jenis Sakura yang dipilih menjadi penyambut tetamu bagi event ini ;3
Yosh! Masa untuk meninjau ruang keseluruhan pesta bunga yang menarik ni. There are up to 20 varieties of Japanese cherry blossoms available here in this magnificent fully enclosed garden. Sore wa sugoi jyan? (That's awesome isn't it?) :D
Besar betul saiz Flower Dome ni, terserlah kehebatan dan kecanggihan pembinaannya. Suhu bagi fully enclosed garden ini adalah terkawal dan dikekalkan dalam julat 23-26°C, dan boleh direndahkan lagi sekiranya perlu untuk memanjangkan tempoh 'bloom' bagi beberapa jenis bunga Sakura :3
To add a more 'Japanese feel' to this event, they've added Japanese dolls wearing beautiful kimono posing under miniature Japanese wooden houses and gates arranged nicely in this huge garden. A clever idea. Aku sukaaa~ :'D
Ni konon-kononnya aku sedang mengendap orang (Japanese dolls) di sebalik bunga Sakura yang sedang berkembang mekar di kala musim bunga... X3
These miniature red gates nampak macam yang ada di Kyoto tu, made me think of those 1000 Torii gates of Fushimi Inari-taisha Shrine :D
Again, mengendap orang (Japanese dolls) di sebalik bunga Sakura yang sedang berkembang mekar di kala musim bunga... weirdly, it kinda felt like I'm a ninja assassin trying to assassinate some VVIP couple or princess during springtime when taking shots from this angle... nante koto da watashi wa (apa benda la aku ni) X3
At the other end of these gates, ada seorang (sebuah) awek doll yang sedang berdiri sorang-sorang, kelihatannya seperti sedang menunggu seseorang... entahlah, kalau aku tanya dia kenapa dia sorang-sorang membatu di situ, bukannya dia boleh jawab pun... :'3
Yang ni habis tinggi dah ni rasanya. Pokok-pokok Sakura yang lain mostly rendah-rendah saja. The 'younger and shorter' trees are probably grafted branches of older trees (just my guess) :3
Awww blue hydrangeas... they sure add a lovely Japanese touch to a garden pond ;3
Ada juga ruang untuk upacara membancuh teh tradisi Jepun. Ada demo show sebenarnya untuk upacara teh ni kat sini, tapi kitorang terlepas timing dia. Huhuu... takpalah, dapat tengok bunga Sakura dari pelbagai varietas berkembang sakan sana-sini pun kitorang dah cukup happy. Hahah :'3
Bukti keriangan kitorang di kala ber-hanami (flower viewing) di dalam Flower Dome... only at GBB, Bayfront, Singapore :'D
I love it. I give this Sakura Festival event a 4.7/5! (0.3 points missing because... 'just because'. There's always room for improvement, so... mana boleh bagi full marks, nanti takbur. Haha!) ;3

 Okies, sekian dulu entri Part 2 aku jalan-jalan santai bersuka-ria di GBB, Singapura setakat ini. Nantikan entri PART 3 yang akan muncul dalam masa beberapa hari lagi, InsyaaAllah. Akan aku sajikan kalian dengan flora-flora menarik yang lain pula selain dari keluarga si Sakura yang terlalu glamour ini :D

My previous Singapore trip entry: 
Singapore trip - Day 1 (Part 1)

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( = ^ w ^ = )

8 comments:

  1. cantiknya sakura...kaler pink & white..ooo..ada bunga lain jg ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sakura aka Japanese cherry blossoms ni memang cantik sungguh, tidak dapat nak dinafikan ;3

      Bunga2 lain adaaa... nantikannya sis! :D

      Delete
  2. Cantik2 gambar2 sakuraaaaa :-)
    Pandai Plain amik gamba (two thumbs up)
    Very good composition. So pretty!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Araraa... arigatou PokNaa-chan!! *tekup muka terharu* X'3

      Yang mengambil wefie pics tu (my pretty cousin) pun, cantik2 gambar2 yang dia ambil ;3

      Delete
  3. comel pula kat setiap gambar ade emoji gitu hehehe.. nice sharing nanti CT cedok2 maklumat sini sket. ada plan juga nak kesana nanti tapi tak tahula bila..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehehee thanks, next year dijangka akan lagi meriah festival ni. Dorang akan update decorations and improve apa2 yang patut untuk bagi nampak lagi gempak :D

      Delete
  4. comel je pagar merah mini tu, mmg nmpak nak sama dengan yg kt kyoto. Rugi dulu sy x p kt fushimi shrine tu, byk sgt shrine kt sana letih berjalan...huu2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Araa, zannen da ne... awat tak pi jenguk Fushimi Inari shrine tuu... popular spot tuu :'3

      Delete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...