...adalah entri yang berkisarkan tentang...
*
*
*
*
*
...MAKANAN! Food! O-tabemono! (food!) Omaigad I am such a glutton! LoLoLoL~ X3
One of my "runny omurice" attempts done sometime in 2014, most recent one, almost got it right, almost... this was slightly runny, slightly... |
Whaaat?! Again with the omurice?? Why is this plain83 person so obsessed with the friggin Japanese runny omelet rice, to the extent of making it her first entry for the year 2015, hence starting off the year with a food entry? And it's about omurice, again?! What the, of all the things...?? Plain-san, daijoubu desu ka? (Plain, are you O.K?) LoL~ ;3
Ehem, chill please... aku tak ada idea sangat nak tulis pasal apa sebenarnya sebagai entri permulaan yang "proper" bagi sesuatu tahun itu, and to over-think about what to write in my blog in order to make it somewhat "meaningful" enough to start off the year is so..... unnecessarily mendokusai (troublesome). LoL, chill people, a blog is just a blog ;3
So, why omurice? Well, it's just so damn challenging to successfully make this particular version of omurice, and yes, I am some kind of a food enthusiast, or some people call "foodie". After a few trials of making this 'crazy-hard-to-accomplish' runny omurice, I am now able to pin-point some critical control points (CCP) within the process of making this special runny omurice, and they are;
#1. Api. Yes, the fire on the stove. Api perlu besar dan sekata, dan api pada bahagian tengah itu perlulah seboleh-bolehnya sama kuat dengan api di bahagian bulatan pada parameter luarannya.
#2. Kuali. The nature of the frying pan. Kuali itu perlulah berbentuk leper, bulat, melengkung di bahagian tepi, jenis non-stick pan, dan bersaiz sederhana (~18cm in diameter for an egg mixture containing 2 large eggs, 1 tsp shoyu, 2 tbsp water).
#3. Teknik. Teknik yang betul serta ketangkasan semasa proses mengimbangkan omelet di atas api besar yang sekata, sememangnya merupakan cabaran yang paling ultimate dalam usaha mendapatkan hasil yang baik. To get a clearer picture of what the heck I'm talking about here, sila lihat video berikut yang mana aku rembat dari youtube. Tengok chef pakar omurice tu bikin runny omurice at Kyoto's KichiKichi Restaurant macam mana, gila terer, killer skills! X3
Dou? Sugoi desho? (Amacam? Hebat bukan?). Mesti best giler kalau dapat bikin runny omurice tahap tu. Oh what a very superb and glorious feeling that must be! Omnomnomnom! X3
~Happy New Year 2015~
Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )
happy new yr plain..
ReplyDeletecepat main gitar lagu best2
heppih niew yier mr.supermeng~ ;3
Deletewoah ada request! hahah... okeyh nanti gua upkan cover lagu superman (by five for fighting) ;3
Nampak macam senang je buat omurice ni,
ReplyDeletetapi first timer macam aku, bila buat jadi hancur dan sangat tak lawa....
Tapi bedal je laa...masuk perut jadi bahan kumbahan jugak nanti...hahahah
huih cEro, komen ko kali nih lain macam ah, gaya baru untuk tahun 2015 ka nih? adakah tahun ini ko bakal membuat entry yang melibatkan ko memasak?? :3
Deletehappy new year..
ReplyDeleterunny omurice..sugoi, daebak!
akemashite omedeto (happy new year)! X3
DeleteOmuraisu ni aku belum dapat lagi... so far, yang aku buat mesti jadi telur dadar... so, setelah beberapa kali percubaan dan beribu ribu kalori, aku givap sekejap... koh koh koh
ReplyDeletejinz, ntah kenapa aku memang dah dok agak hang akan bagi komen yang macam nih! oh my superpowers! XD
Deletehahahah... bab beribu-ribu kalori tu, hang kongsi la hasil masakan tu dengan orang lain, tak pun bagi ke kekucing je, confirm depa telan dengan gumbira sekali sambil mengiau kegirangan ;3
Selamat Tahun Baru 2015 =)
ReplyDeleteSelamat menunaikan azam tahun2 lepas dan juga tahun ini punya... hahahah ;3
Deletesemoga 2015 lebih baik
ReplyDeleteyosshaa bersemangat! ;3
DeletePlain! hepy new year 2015 ! harap blm terlambat lagi wish new year hehe. moga rezeki brtambah tahun ni. moga jodoh dipercepattemukan. ehem utk aku sama.hehe
ReplyDeleteoi oi oi omurice mcm telur dadar cair ke hape ni? skillfull sgguhla dia buat. tung tang tung tang tadaaaa siap tergolek meleleh cantekkkkkk je menatang tu terbuka. fuhhh terus lapar T__T
ehem2 ana, mana u taw i tak jumpe lagi nie, yakin betul die? LuLz (saje nak kasi controversial skit...) ;p
Deletetung tang tung tang hah, siap... tu namanya skill level supersaiyan ;3
Selamat Tahun Baru :-)
ReplyDeleteNi kalau bagi aku try buat ni, mau jadi nasik goreng Pattaya teruih. Haha
Nasik goreng pattaya pun sodap juga~
DeleteHepi nu yiaaa~ ;3
perghhh, tampak sungguh oishiii dessssuuu!! tapi aku lagi suka nak masak kare. chicken kare. hahaha
ReplyDelete"kare raissu satu!"
n danny pulak akan komen pasal japanese curry rice... yes i've got supapowers! hahah~ X3
Delete