Sunday, July 15, 2018

Singapore trip - Day 1 (Part 4)

Salam hujung minggu di pertengahan bulan Julai buat semua readers, dan juga salam awal Zulkaedah 1439H buat semua teman Muslimin dan Muslimat yang diingati sekalian.., diharapkan semua pun sedang sihat dan ceria-ceria saja di mana jua kalian berada. Ada yang masih tengah dalam mood Raya lagi ka? Yare yare... (  "; ^ w ^)

Four-leaf clovers yang dipercayai membawa tuah (sebab ianya 'rare') dijadikan souvenirs di GBB, Singapura. Hmmm...

Baiklah... entri ini ialah entri bahagian ke-4, sambungan bagi 'trip report' aku berkenaan aktiviti merayau-rayau di sekitar Gardens by the Bay (GBB), Bayfront, Singapore pada awal bulan April yang lepas, sebuah aktiviti santai yang bertujuan untuk menikmati serta menghargai keindahan flora yang kebanyakannya datang dari ceruk dunia yang mempunyai iklim 4 musim. 

Dalam entri ini, aku akan kongsikan pemandangan malam di sekitar taman bunga yang canggih ini, dan juga jenis-jenis souvenirs ekslusif berkonsepkan taman yang boleh dibeli hanya di sini :D

Masuk ke sini pulak, tengok apa yang menarik di sini. Besar sungguh Flower Dome ni, sampai boleh muatkan bangunan ni sekali di dalamnya :3
Aura Japanese culture dapat dirasakan dengan cukup jelas di sini... Sakura Matsuri (Pesta Sakura) la katakan, lampu-lampu di atas ni pun berwarna pink cherry blossoms ;3
Berapalah jumlah bilangan lampu-lampu ni agaknya... antara belasan ke puluhan ribu mungkin...
Ada Japanese Katana (pedang Jepun), bendera ikan, lanterns and some other interesting items...
Nak try pakai Yukata pun boleh (with a fee of course), ada staff yang boleh tolong pakaikan. Ada juga yang pakai Yukata dan sambung pergi tengok bunga Sakura kat luar tu sambil bergambar... aku? Kalau bab-bab try baju tradisi orang ni kureng sikit, pendek kata memang takde perasaan la nak cuba... Hanbok ka, Yukata ka, Kimono ka... memang aku tak akan try :D
Okeh, kitorang dah keluar dari Flower Dome, sekarang masuk ke kedai souvenirs yang ada di sekitar GBB pulak...
Banyak juga benda menarik di sini... key chains, key holders, fridge magnets, puzzles, paper weights, pen holders, bookmarks, postcards, table runners, shirts, soft toys... semuanya berkonsepkan flora dan taman...
Preserved real orchids in some kind of solidified clear liquid... efeknya macam terperangkap di dalam batu yang jernih...
Floral broaches, clips and more preserved real orchids...
Necklace pendants containing preserved real flowers...
Four-leaf clovers... pun kena cekup dan 'dikristalkan' sekali, for being 'rare and lucky'... yare yare na ("; ^ w ^)
Nampak notis kat atas tu? 'Once broken considered sold'. Jangan suka-suka nak pegang dan lambung-lambung pulak ya benda-benda ni... hahaa
Aishh, berkenan jugak aku dengan owl pillows kat bawah tu, tapi nak muatkan ke dalam beg nanti satu hal la pulak... aim aku memang nak beli souvenirs yang kecik, nipis dan ringan je (and T-shirts!), tak membebankan nak usung ke sana ke mari :'D
More pendants containing preserved flowers... cantik, but not my style. I don't wear flowers, melainkan kalau pergi ke Hawaii? :'D
Banyak betul bunga yang terkorban dan dijadikan souvenirs :'D
Set teh bunga dan buah... menarik sangat, tapi aku cuma nak try teh bunga Sakura je, takmau yang lain. Belek punya belek, takde la pulak... why laa takde Sakura Tea in individual packets? Black Cherry saja ke? Berapa ratus entah harga sekotak set assorted tea ni, tak berbaloi kottt... lain la kalau aku memang hantu teh :'3
Aku ambil gambar sajalah... kalau nak sangat nanti boleh order online kat Ebay je, akan kucari juga Sakura Tea nanti :'D
Hah... penat dah kitorang ronda-ronda GBB, jadinya, lepas dah siap tapau McD yang ada di sini, kitorang pun melepaklah sekejap di kawasan Supertrees of Silver Garden ni. Supertrees ni la yang berfungsi sebagai saluran untuk mengalirkan udara panas keluar dari sistem penyejukan bagi Flower Dome dan Cloud Forest.
Sambil makan McD (our dinner) di Silver Garden, sambil menikmati pemandangan yang ada... melihat-lihat Supertrees, MBS dan beberapa orang pelancong/pelawat yang kelihatannya melepak juga sambil menunggu untuk melihat Supertrees ni 'menyala'...
Dan TARAAA... menyala dengan warna biru cerah. Supertrees tiga sekawan ni tak bertukar-tukar warna, yang bertukar-tukar warna ikut musik tu kelompok Supertrees yang lain pulak, nun jauh di belakang sana... adeihh, japgi la menapak ke sana pulak... hahaa. Luas betoi GBB ni... :'D
Okeh, dah kenyang dan hilang penat berjalan, sekarang kita sambung berjalan... tengok tarikan yang lain pulak sebelum nak menuju ke stesen MRT untuk balik ke Hotel 81 Bugis dan pengsan sehingga esok hari...
Masih boleh melihat Silver Garden dan MBS di sebelah kiri jalan... kitorang berjalan slow-slow sambil menikmati udara malam di taman...
MBS, juga kelihatan gah dan menarik even pada waktu malam... macam kapal angkasa berbentuk sampan yang bercahaya...
The iconic Singapore Flyer yang kelihatan cantik dan romantis pada waktu malam...
Bertukar-tukar warna lagi... awww so mesmerizing~ :3
Sambung berjalan... hah tu dia kelompok Supertrees yang boleh bertukar-tukar warna tu, di hujung kanan sana. Kelompok Supertrees yang tu (Supertree Grove) lebih glamor sebenarnya sebab ada titi tergantung. Tak sempat nak jenguk dan explore situ, huhuu... maybe next time :D
Hebat 'jutsu' (teknik) pertukaran warna Supertree Grove tu... ikut rentak musik lagi :D
Dragonfly Lake. Ada beberapa arca pepatung besar, hence the name 'Dragonfly Lake' :D
Alright, bye-bye GBB! See you next time... InsyaaAllah :D
Dah sampai Bugis, singgah masuk 7E yang ada di sebelah Hotel 81 Bugis ni sekejap... cari air mineral, green tea dan neskepe...
Meriah betul 7E di Singapura ni, asal 7E luar negara je mesti meriahnya lain macam kan... tapi tak dapek la nak try beli apa-apa produk makanan ni sebab tak diyakini status halalnya... yahahah :'3
Dah jumpa green tea, neskepe dan air mineral... ambil, bayar dan ciao... esok mulakan hari baru dengan aktiviti meronda Bugis Street sebelum terbang balik ke tanah air tercinta :D

Alrighty... sekian dulu entri Part 4 aku jalan-jalan santai berjimba berhanami di GBB, Singapore with my fabulous cousin setakat ini. Dengan ini, tamatlah sudah cerita taman bunga canggih yang berada di tengah-tengah kota yang sibuk ini. Nantikan entri Day 2 (ronda-ronda Bugis Street) yang akan muncul dalam masa beberapa hari lagi, InsyaaAllah. Tune in next time~ ;3

My previous Singapore trip entries:
Singapore trip - Day 1 (Part 3)

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( = ^ w ^ = )

11 comments:

  1. banyak betul souvenirs...mcm2 jenis..cantik pendant/hiasan preserved orchids..purple against clear crystal..

    MBS, singapore flyer & supertrees at night..cantikkkk...laser show x tengok ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak souvenirs yang unik2 kat situ, rambang mata jadinya X3

      Laser show maybe start lewat sikit kot, kami tak tunggu untuk tengok show tu. Kalau laser show tu start awal, dari jauh pun dah boleh nampak MBS tu keluarkan 'lasers'. Huhuu...

      Delete
  2. 4 leaf clover tu aku ingatkan kecik. Besar jugak rupanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu-dulu aku selalu jumpa yang ada 3 kelopak je, biasanya tumbuh meliar di kawasan sawah padi :D

      Delete
  3. Indahnya pandangan kat sana, saya belum jejak kaki disana.. Sop sop

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan sop sop bro, InsyaaAllah nanti dapat juga bro ke sana :)

      Delete
  4. cantik-cantik la tempat di Singapura..

    in shaa Allah akan berbulan madu ke Singapura memandang ' isteri bayangan ' suka melancong ..

    mesti best sangat-sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah ya, ramai juga orang ke Singapura untuk berhoneymoon, selain negara Korea selatan dan Jepun :)

      Delete
    2. betul juga...korea adalah tempat yang menarik juga tu

      Delete
  5. Hello! Would you mind if I share your blog with my twitter group?
    There's a lot of people that I think would really appreciate your content.
    Please let me know. Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. No I wouldn't mind... if you're not just spamming that is... :)

      Delete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh ya... for new followers, please drop a comment to say Hi or any form of greeting ya, dengan itu barulah si plain83 ni boleh view blogger profile kalian dan follow blog kalian kembali :D
P/S: Inappropriate and obscene blogs won't be entertained though, harap maklum (^^,)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...