Click Me Plzzzz

Thursday, April 24, 2014

Tokyo trip: Day 2 (part 1)

Salam ceria dan ohaiyo gozaimasu (selamat pagi) buat semua para readers dan followers aku yang tetap diingati sekalian~ Minna bujidesu ka? (Semua OK ka?) ;3

(。⌒∇⌒)。

Baiklah, aku sambung lagi cerita pasai aktiviti jalan-jalan dan makan-makan aku di sekitar Tokyo, dan kali ini aku bawak anda semua ke Fujiyama (mount Fuji) pulak~ XD

Early morning view at 6'ish am, dari tingkap bilik hotel Fresa Inn, Kamata, 7th floor ^^
Lagi morning view dari tingkap hotel Fresa Inn, belek camera ke sebelah kiri pulak~ ;3
Turun untuk sarapan (buffet) dulu kat hotel ni sebelum bertolak ke Fujiyama, boleh makan seawal 6.30am ^^
On the way to Fujiyama, sempat nampak kelibat Roppongi Tower, *snap snap*~ ;3
Berhenti kat perhentian (macam RnR la) sebelum terus ke Fujiyama viewing site jap, kat sini ada macam2 jugak, jom tengok~ ;3
Ada coffee booth kecil yang stylo...
Ada takoyaki juga... hehee, tapi tak beli kat sini, sebab ingat nak beli kat Odaiba nanti ;3 
Masuk toilet jap, perghhh giler ah, tengok ni siap ada occupancy indicator board untuk bagi orang ramai tahu mana toilet yang occupied, mana yang kosong... pastu jenis toilets pun ada macam2... mak oiiih, Nippon banzaiii~ XD
Ok, teruskan perjalanan ke Fujiyama viewing site, oh dah mula nampak salji kat banjaran gunung yang berdekatan... XD
Nampak daaaah~ Fujiyama sensei yang tersergam indah, dari tingkap bas~ XD
Mr. tour guide cakap, "Today you are very lucky, Fujiyama is usually very shy, and the weather is usually cloudy and rainy lately, but today the weather is fine"... kami yang kat atas bas pun, "Yaaay~"... hehee... Mr. tour guide sambung lagi, "Those who can see Fujiyama clearly have a good chance of becoming millionaires someday", lepas tu pakcik Nippon tu sengih sakan... dan ada di antara kami ni pun jawab, "Waaaah~ Very lucky ooh, hahaa", sambil masing-masing berangan-angan menjadi millionaires suatu hari nanti... owh LoLz~ X3

Dah sampai tempat viewing site untuk tengok Fujiyama dari jauh, ooh ada salji yang agak banyak kat sini, yehuiii~ ;D
Usha2 papan peta kat sini... alamak, hiragana la pulak, yomukoto dekimasen~ (tak boleh baca~) Xp
Haa yang ni boleh baca... nasib baik ada papan peta yang versi romaji punya, in English, kat sebelah tepi papan peta yang tadi...
Dari sini, boleh tengok Fujiyama dengan pemandangan yang macam ini, pada hari yang cuacanya marvelous, macam hari ni~ Alhamdulillah... XD
Lagi view of Fujiyama, dari viewing point yang sama tadi ;3
Fujiyama desu~ Memang tak jemu aku merenung Mt. Fuji... such a magnificent sight...
Usha-usha souvenirs kat sini kejap, japgi nak pi terjun kat salji... kekeke~ ;p
Miahahaaa~ Yuki desu yoo, hajimete mita, masshiroiii~ (Salji lah, pertama kali tengok, putihnya~) X3
Salji kat sini macam ais kacang~ dan aku dah tak rasa sejuk gila macam hari semalam, maybe my body has acclimatized with the current climate and temperature, wah, best best~ ;3
Posing bersama salji Jepun~ Weee~ X3
Alamakkk, tenggelam pulak kaki aku ke dalam salji nih... tassukete~ (help~) ;p
Ok ok, aku perlu berjalan dengan berhati-hati... bentuk kasut aku ni agak tirus, size 5... nasib baik salji ni tak basahkan kaki jeans aku tadi, kalo tak, sejuk la aku kat dalam bas nanti...
Ok, last picture posing kat sini, sebelum bertolak ke kaki Fujiyama pulak ;3
On the way to Fujiyama's first step, pada aras ketinggian 1,291 meter... wah, ada renjer gunung lah, nampak garang oh, sheriff gunung... hehe ;3
Ni dia, first step of Fujiyama, 1,291m dari aras laut... dan ketinggian Fujiyama ialah 3,776m. Hari ni takat ni jer yang renjer gunung sini benarkan tourists naik, fifth step tak dapat dibuka hari ni sebab jalan terlalu licin dan bahaya untuk mana2 kenderaan lalu, maka tak dapat la kami ke fifth step of Fujiyama... huhuu, takpa, kat sini pun dah OK desu~ ^^
View of Fujiyama, dari aras 1,291m... XD
Posing kat sini pulak... tehee~ ;3
Sambung main salji kat sini pulakkk... kekeke, waa salji kat sini lebih tebal dan putih bersih ;3
View kat sini pun lain sikit, lebih sejuk dan putih berseri~ ;3
Salji yang banyak bertimbun-timbun, sugokku masshiroi (sangat putih)...
Okeh, ni last picture aku kat sini untuk entry nih, dah berlambak aku buh dalam satu entry ( "^___^)
Haiii'~ Sekian dulu perkongsian aku dengan anda semua berkenaan trip aku ke Fujiyama, nantikan kemunculan entry aku yang seterusnya, (Day 2, part 2) pulak, akan disiapkan dalam masa beberapa hari akan datang, nee~ Really hope you gaiz enjoyed this yoo~

(〜 ̄▽ ̄)〜

~*Previous*~
Tokyo trip, Day 1 (part 3) - Tokyo mosque and Kamata
Tokyo trip, Day 1 (part 2) - Imperial Palace and Asakusa
Tokyo trip, Day 1 (part 1) - Tsukiji Honganji Temple and Ginza Fish Market

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

32 comments:

  1. Jepun punya society dalam memudahkan urusan orang-orang disekelilingnya punya detail sampai hal toilet pun dititikberatkan supaya tidak menyusahkan orang lain. Kat Malaysia ni, ada certain orang guna toilet public dah macam toilet sendiri. Dah lepas guna, tak pam pun ramai. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau takpa... sedih woo kalau kita dok compare tahap mentality meleis ngan japanese (of course la tak semua, tp majority la kan), mmg nampak perbezaan yang ketara dari segi tahap kebersihan, rasa hormat pd orang lain dan penjagaan harta benda awam...

      Delete
  2. Plain..mcm sepesen ja jam dgn beg sandang tu plain dgn sya..hahaha..good2..main salji sesorg..bkn nk ajak tau..huhu..takoyaki..feveret..skrg bli kat aeon je la.fish flakes lebey....mkn smbil fefelling duk kat jepun..ngeh2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee... waa taste beg sandang ngan jam tangan kita sama no~ yana suka bracelets? ai suka silver bracelets, atau apa2 bracelets kewl yg ada tali n beads ;3

      Delete
    2. Yep..sama plain.hehe..bracelet pun sgt suka..tambah yg bertali2 tu..hitam2,ganas2 sikit,,silver pun suka..mmg suka buh byk2 kat tangan..bru rasa bertambh keenseman sikit ni.haha

      Delete
  3. Ongkosnya berapa dong? :P

    JELES!!! Nak jugak!! Jom pi kat tempat goku theme park,. Haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikut tour package, 5k cmtu... mmg gi banyak tempat tp kena ikut tight schedule dia, terkejar2 masa la skit... n ada beberapa tempat yg aku nak gi selain dari jadual, tp tak dapat gi... huhuu, so yang terbaiknya better set n plan sendiri schedule n budget, contact sendiri tour guide agent kat sana n arrange sendiri booking accommodation, boleh dapat harga rendah lagi dari ni, nnt aku plan nak buat utk ke osaka, tp tak confirm lg bila, so kalo ko berminat nak join, email me la eh ^^

      Delete
  4. Memang terbaekkk lah occupancy indicator kat toilet nyer schematic diagram. Impressive! :) Kalau buat kat sini sekejap aja nanti dah rosak or silap2 hilang kena curik org angkut buat board game toilet edition. :p

    ReplyDelete
  5. YUKI!!!!
    Gila best! Aku tgk gambaq dah rasa kagum dengan Fuji-san, apatah lagi kalau dpat tgk depan mata!
    Nak pergi!
    Nak pergi!!!
    NAK PERGI!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai', tanoshii desu, ochitsuite cero-kun, ochitsuite (Ya, best, bertenang cero, bertenang)... hehehee~ X3

      Delete
  6. kenape hang tak boleh baca Hiragana?.. hang baca kanji jer ke woi? kakakaka...power power.. best main salji.. tapi aku tak suka lama lama... basah dan sejuk dan hidung aku sakit.. koh koh koh

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkwkwkw jinz... banyak la hang punya kanji, kanji lagi susah kottt, kalau aku belajar japanese literature mungkin la kot aku akan kenal kanji... aku tau sikittt jer huruf2 hiragana, boleh bilang dgn jari jer... apa2 hal aku cari romaji jugak lerr... hahaa ;3

      Delete
  7. ok hujung minggu ni juga aku nak ajak laki ku ke genting main salji! owh terlalu jeles tahuuuu.. hehehe.. plain ko dah kurus balik dalam masa sehari :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha pizza... oh genting? aku belom pernah sampai lagi genting, ya sila2 ^^

      ya, kalo ko nak tau, akulah ratu illusi optic... ada jenis baju yang akan membuatkan aku nampak debab, ada jenis baju yang membuatkan aku nampak bersaiz sederhana, ada jugak baju yang membuatkan aku nampak agak kurus... yang sebenarnya, aku ni memang agak berisi pon, problem?... wakakaka ;p

      Delete
  8. a la la la la..... jelessss.... nak gi ugakkkkkkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. alalaa zam, jangan jeles, nnt akan pergi jugak tuu... jangan lupa visit Tokyo mosque~ ;3

      Delete
  9. salute betoi la bab kebersihan depa ni.
    indicator kat toilet perhh kagum !
    kalo kat malaysia ni hermm tak lama mana la kot.
    *nanges lagi* T___T

    ReplyDelete
  10. fuyoo...cantik mount fuji nie...tapi dengan tekak melayu ini macam mana laa nak makan bfast kat jepun rasanya..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah susah gak la kalo cmtuh, kena bawak sambal paste sendiri la kot, pack dlm bentuk peket kecik2 pastu bila dapat nasi dgn telur ayam, bubuh paste tuh, jadi la nasi lemak versi fusion... hahaha (sekadar idea, takdenyer ai nak buat, i loveee japanese food) ;3

      Delete
  11. satu kagun dgn tahap kberdihan toilet dorg..klau compare dgn malaysia..yg bayar pun mcm haren...ha..ha.. owh gunung fujiyama.. saya sudah jatuh hati pada awk..mau je nak ambik ais tu wat ais kepal..ha..ha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. gunung Fuji memang cantik dan dikatakan bertuah oleh orang Jepun, ada orang Jepun yang gelarkan gunung ni sbg "Fujiyama-sensei", yang membawa maksud "tuan gunung Fuji", atas rasa hormat yang begitu mendalam ;3

      Delete
    2. wah.. ya ..doakan satu hari saya pun dpt jejakkan kaki kat sini..
      nak merasai juga tuah gunung fuji :P

      Delete
  12. mount salji tu mmg unik kan sentiasa bersalji je kat puncak tu
    Wowww bioleh pegng salji klu kt mssia pegang air kisar je lah
    X lambung2 main baling2 ke salji tuM

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe JM, mount Fuji mmg bersalji, tapi pernah juga tengok picture mount Fuji without snow, maybe itu masa summer yg sangat panas kot ;3

      ada juga main lambung2 dan baling2 sikit, hehe bila lagi kannn~ X3

      Delete
  13. kak, x bawa sirap ke, cendol ke
    salji banyak boleh makan free ABC XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah, ada la terpikir jugak ;p

      Delete
  14. x bawa sirap ke boleh buat ais kepal XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik tak bawak, ais salji bukannya bersih sangat, nnt sakit kat sana, naya jugak... hahah ;3

      Delete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...