Click Me Plzzzz

Wednesday, April 30, 2014

Tokyo trip: Day 2 (part 2)

Salam ceria dan ohaiyo gozaimasu (good morning) buat para readers dan followersku yang kawaii to' yasashii (comei dan baik hati) sekalian, minna genki desu ka? (semua sihat ka?) ;3
o(^▽^)o

Yoshhh, aku sambung lagi cerita jalan-jalan dan makan-makan aku di Tokyo. Selepas bermain salji dan bergambar dengan Fujiyama-san (Mount Fuji), tour bus bawa kami ke Lake Ashi pulak, tidak jauh dari Fujiyama. Kat situ ada banyak itik dan ikan kap yang besar-besar, bersaing untuk makan roti ^^

On the way to Lake Ashi, masih boleh tengok Fujiyama-san dengan jelas dari tingkap bas ;3
I saw some red Tsubaki!! (Akai Tsubaki, Japanese red camellias) *snap snap*~ XD
Ini dia Lake Ashi, ada ferry berbentuk swan lah (tak naik pon, tengok aje)~ ;3
View of Lake Ashi, right side of the lake ;3
Lake Ashi, left side of the lake ;3
Ada nampak ikan koi besar-besar kat bawah tu? ;3
Itik-itik yang agak sombong, belum mau mai dekat sebab aku tak bawak roti untuk bagi depa makan ;3
Itik dan ikan, berkawan baik di tasik ini~ ^^
Comei la itik ni, focus sama dia sikit...
Focus kat ikan-ikan ni pulak, kesian depa ingat aku ada roti nak bagi depa makan... huhuu, gomenne (sorry)~
Yokatta ne (baguslah), akhirnya dapat jugak depa makan roti, ada pakcik dan budak kecik nippon mai berdiri kat tepi aku dan baling cebisan2 roti kat geng itik dan ikan tasik ni ;3
Eeh jangan berebut, makan baik-baik ne~... hehee~ X3
Ok, sekarang aku pulak yang lapar, masa untuk lunch bento kat atas bas~ Bekas bento ni special woo, ada mobile heating mechanism weh~ (giler ah food tech. nippon... Nippon Banzai!!) XD
Ok, cara nak activate heating mechanism dia macam ni... nampak benang hitam kat tepi kotak ni? (tengok picture yang atas sebelum picture nih), tarik benang tu sampai habis (panjang gak la benang dia, nak dekat 1 meter), lepas tu letak bento ni kat atas lantai, dan biarkan selama 3 minit. Kotak tu akan berasap sikit, lepas tu dia akan berpeluh.
Ittadakimasu~ Boleh makan makanan yang panas kat atas bas, dapat nasi beriani dan kari ayam panas2 (huhuu, sebenarnya aku dok harap dapat bento ala2 Japanese tu, agak terkilan jugak la, tapi nasi beriani pun not bad, kenyang Alhamdulillah~) ;3
Dan seterusnya, merayau ke Gotemba pulak, tempat shopping barangan berjenama, premium outlets... brrr kat sini memang sejuk betoi, control posing je tuh, tahan sejuk... cuaca dah bertukar menjadi mendung, redup dan windy... brrrr X3

Hai' haii' minna-san (baiklah semua sekalian), aku berhenti kat sini dulu untuk entry ni. Nak tau apa ada kat Gotemba nih? Tunggulah entry aku selepas ini, Day 2 (part 3) yang akan muncul dalam masa beberapa hari akan datang, nee~ Part 3 will be the last entry for Day 2 of my Tokyo trip desu~ ( ´ ▽ ` )ノ

~*Previous*~
Tokyo trip, Day 2 (part 1) - Fujiyama-san
Tokyo trip, Day 1 (part 3) - Tokyo mosque and Kamata
Tokyo trip, Day 1 (part 2) - Imperial Palace and Asakusa
Tokyo trip, Day 1 (part 1) - Tsukiji Honganji Temple and Ginza Fish Market

Clue word for next entry: Gundam

(ノ≧∀≦)ノ"

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

22 comments:

  1. Saya mau itu bunga camelia plain..cntik bgt tu..best la jln2 tgk itik,ikan kat jepun..mesti best kn feeling2 anime..hehe..plain..gmbq pkwe jepun xdak mik ka?hehe.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee... ai pun mau itu bunga tsubaki, tapi dpt tengok dari atas bas saja X3
      gambaq org jepun tak diambil sgt, sbb tak brani sgt nak amik pics org sesuka hati kat nippon, hehe~ ^^

      Delete
  2. GUNDAM?
    NOOOO!! Bertambah2 jeles aku nanti...hahahaha

    Bento tu super cool. Japan mmg super cool!
    Nak harap Malaysia, nasi lemak sejuk bungkus paper je laa utk pelancong...hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee, nanti gundam kecik ada, gundam besar ada, gundam gila bapak punya gigantic pun ada... tungguuu~ ;3

      bento panas tu mmg terbaik, food product packaging technology kat sini mmg patut dicontohi, quality makanannya terjaga... nippon ni mmg satu komuniti yang amat menghargai makanan ;3

      Delete
    2. tudia ! tudia ! dah la cantik. bersih. maju. giler cool bento tu.
      kagum betoi tgk teknologi depa nih. aishhh~

      Delete
    3. memang kagum abis~ hehee~ ;3

      Delete
  3. fullamak terasa nak mnagis tgok gambar gunung tu..gunung fuji ke tu? gunung bertuahkan? yg ikan.. tu..jinak plak.. x mkan plak si itik.. he..he.. :)
    mnabung ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa, Fujiyama tu gunung Fuji lah... "yama" tu maknanya "gunung", maka Fujiyama itu ialah gunung Fuji ^^

      doumo arigatou, pasti dibalas tabungnya ;3

      Delete
    2. terima kasih..blas kembali di sini :)
      owh itukah maksudnya..
      wah hbat juga ya berbahasa jepun :)
      good advantage 4 u..snang travel gi japan :)

      Delete
    3. heheh alaa, boleh la sikit2, belajar sendiri2 jer, minat punya pasal ;3

      Delete
  4. orang jepun memang suka makan dalam kotak macam tu eh...bagus laa kotak tu, save space ..hehehe

    Regards
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. bento itu genius, boleh makan kat mana2 dengan cermat dan sopan~ ;3

      Delete
  5. weyyyyyyy tak ajakkkkkk! hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. komen yang paling klasik... kakaka~ XD

      Delete
  6. Ah, gunung Fuji. Memang sering dikaitkan dengan Jepun. Hasilan seni berkaitan Jepun memang ada banyak memasukkan tentang Fujiyama ni.

    Dulu, pernah ada satu lagu Indonesia ni pun masukkan perihal Fujiyama di dalam bait lirik lagu tu. Liriknya berbunyi begini;

    ''Jangan kan gunung Fujiyama,
    Puncak Himalaya ku ikut kamu,''

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah ada lagu indon yang sebut pasai Fujiyama? waah, baru tau, thanks for da info ;3

      Delete
  7. best best best... hang bawak balik tak Bento tue Plain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuu... aku ingat nak bawak balik dah bekas tuh, skali tour guide tersangatlah baik hati, dia pi tolong kutip bekas2 bento yang dah kosong tu dari atas bas dan pi buang ke dalam tong sampah... masa tu aku dan yg lain2 tengah merendek around Gotemba, bila dah naik bas semula, Mr. tour guide bgtau semua org yg dia dah tolong buangkan... aiyoyoo, dia tak nak bas berbau kot, atau dia rasa serba salah dengan driver bas... member trip aku gitau yg dia sempat bukak bahagian bawah kotak tu, dia kata heating mechanism bento tu ialah sejenis heating pad... heheh ^^

      Delete
  8. Ikan tu besor2 cam nk tangkap bwk blk goreng. Pandai ckp jeoun senang lewww ni nk sebut tergeliat lidah nk sebut hait sambil tunduk je pandai :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, ai takde la terer benau speaking jepun ni JM, setakat basic bahasa pasar rojak tu boleh lah ^^

      Delete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...