Click Me Plzzzz

Wednesday, January 30, 2013

Personal Anime Review #4

Hello you anime lovers out there, minna genki ka? (everyone in good health?)

Yoshhh it's anime review time again~ Here are 10 more interesting anime series and movies for you anime lovers of all ages out there to watch and enjoy during your free time, or whenever you feel like you need some inspiration to spice up your tired/blocked/stressed brain! LoL... if you've already watched any of these before, do tell me how you feel about them in the comment section below ne~ ^^


Kekkaishi 
more info & download here

Genre: Action, Comedy, Romance, Supernatural, Fantasy 
Creator: Yellow Tanabe
Vintage: 2006
Type/length:  52 episodes (completed)
Personal rating: 8/10
* Not the usual ordinary school life for these two 'bad spirit hunters', they are trained by their honorable family heads to protect their precious land and school during night time. Ketsu! Metsu! :D

  
Kimi ni Todoke
more info & download here
Genre: Romance, Comedy, Drama, Slice of life
Creator: Karuho Shiina 
Vintage: 2009
Type/length:  25 episodes (season 1), 12 episodes (season 2) + live action movie
Personal rating: 7.5/10
* It's basically a light, decent and slow-paced drama, which has won the sentimental hearts of many sentimental people. You can probably relate this story to your own past school life, where some of your classmates were 'shy shy cats' like these kids ^^

Skip Beat
more info & download here
Genre: Romance, Comedy, Drama, Psychological
Creator: Yoshiki Nakamura
Vintage: 2008
Type/length:  25 episodes (completed)
Personal rating: 7/10
* My cousin recommended this series some time 3 years ago. This piece starts to have an interesting plot when the girlfriend decides to get some revenge against her conceited childhood friend@'boyfriend'... first step, dying her hair orange... 2nd step, join the entertainment agency... next step? watch it yourself~ XD

  
Ikoku Meiro no Croisee
more info & download here
Genre: Drama, Slice of life
Creator: Hinata Takeda
Vintage: 2011
Type/length:  12 episodes (completed)
Personal rating: 7.5/10
* An interesting and refreshing anime series where a young, bright, doll-like Japanese girl decided to follow an elderly French man back to France in order to work in his iron-plate shop together with his grandson. This anime has a sweet and clean story plot, a pleasant genre to watch for all.

Heroman
more info & download here

Genre: Action, Science Fiction 
Creator: Stan Lee
Vintage: 2010
Type/length:  26 episodes (completed)
Personal rating: 7.5/10
* It's a rather Americanized anime... pretty interesting. One person's trash is another person's treasure, literally. Broken action figure turned into HEROMAN and saved planet earth, thanks to a boy and his best friend ^^
 

  Hyouka
more info & download here
Genre: Mystery, Drama, Slice of life
Creator: Honobu Yonezawa
Vintage: 2012
Type/length:  22 episodes (completed)
Personal rating: 8/10
* Energy conserving (or simply put - lazy ass or unmotivated) boy blessed with a mysterious mystery solving talent versus a highly curious, energetic, rich and persistent girl... a very unlikely couple but yeah, opposites attract... owh and the mysteries solved are interesting too, but not as intense as Conan's :p 


Paranoia Agent 
more info & download here

Genre: Horror, Mystery, Thriller, Psychological 
Creator: Satoshi Kon
Vintage: 2004
Type/length:  13 episodes (completed)
Personal rating: 7/10
* Contains some profanity (warning). This world is filled with sick and tormented people indeed... watch this at your own risk, you have been waaaarned *paranoid mode*


 
Colorful (movie) 
more info & download here
Genre: Drama, Slice of life
Creator: Hara Keiiti
Vintage: 2011
Type/length:  animovie 
Personal rating: 8.5/10
* Morale of this animovie: Life has many colors, dark and bright... everything happens for a reason, believe in yourself and never give up on life. Death is not the answer to any problem, and second chances must not be wasted.  Love your family and good friends, they are precious. 

 
Summer Wars (movie)
more info & download here
Genre: Action, Comedy, Thriller, Science Fiction
Creator: Mamoru Hosoda
Vintage: 2009
Type/length:  animovie
Personal rating: 9/10
* Really, this kind of animovie proves that "a book must not be judged by its cover". The title and the poster barely describe what's going on in this awesome piece. Watch it and let your brain decide, it's a worthy masterpiece. 


Kakurenbo (movie)
more info & download here
Genre: Horror, Thriller  
Creator: Sai Yukino
Vintage: 2004
Type/length:  animovie
Personal rating: 8.5/10
* Damn wicked animovie, I literally looked behind my back twice while watching this alone in my room that night... I'm not the type of person who'd get scared easily but this is the first ever scary animovie that literally sent shivers down my spine... damn wicked ufufuuu ("^3^)~



~Previous personal anime reviews~

Well that's all for now my kitties, watch out for my 5th anime review, coming soon~ XD

 Last but not least, I'd like to share my home-made acoustic (guitar+vocal) anime song cover 'Calling - by Flow', one of Heroman's early ending themes. 
  
video
 Video has been purposely mirrored. Visual (clip) belongs to Heroman, audio belongs to me, and the original song belongs to Flow.
 
 Jya mata ne koneko-tachi chan~ (=^w^=)

41 comments:

  1. ko dah tengok semua anime ni ke?
    btw, kekkaishi kool!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye le kalo x camno den nak review? :p
      banyak yg vintage 2008 ke bawah tu den layan zaman study dlu, bile stress je, gi layan anime, bersemangat la balik.. ahaha ^^

      kekkaishi mmg kool, dulu layan manga dia pastu baru aku cari anime dia :D

      Delete
  2. Replies
    1. mmg menarik... layan la bila ada masa, animovie yg ni buat kita pikir panjang pasal erti kehidupan... bebudak kecik kalo tengok ni mungkin kurang penghayatannya berbanding orang dewasa ^^

      Delete
  3. huh banyak masa hang tengok semua benda ni no, jelez betul aku
    btw lama menghilang no, aku dah upload gambar2 anjing aku hehe
    mai la tgk

    ReplyDelete
    Replies
    1. duh' aku bukan baru je layan smua2 ni la, aku ni jenis keep track of anime series/movies yg aku pernah tengok dari zaman skolah smpai ke zaman kerja... mana yg aku tringat nak review, aku review la... aku ni bukan spesis suka keluar jalan2 tengok wayang/shopping/main game kat arcade/kuar makan2 smbil gossip bila ada masa free, sbb aku rasa smua tu memenatkan aku lagi ada (membazir duit pun ye jugak), tu bukan boleh release stress tp tambah lg ada, penat der... that's why hang nampak mcm aku ada bnyk gila masa, padahal aku tak suka spend free time kat luar... aku kalo kuar beli barang mmg cepat jer, dah siap list brg2 apa yg perlu aku beli, mcm tu la style aku... wayang? bazir masa n duit.. jalan2 tepi pantai or shopping ngn members? kadang2 layan gak... forever alone? sukati orang la nak kata aku apa, aku x kaco dorang pun, aku happy jer LoL :p

      Delete
  4. Replies
    1. sumber inspirasi yang berkesan buat diri ku ini ^^

      Delete
  5. salam sejahtera plain. selamat pagi... ^__^

    ReplyDelete
  6. rajinnya hang review semua anime XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. short reviews cmnih jap jer, kalo nak review 1 anime per 1 entry, hah yg tu mmg rajin gila la.. hoho :p

      Delete
  7. Ko just view online atau ko downlaod dan simpan dalam DVD?

    Macam member aku Beratus DVD koleksi anime downlaod dan view.
    Kalau buat marathon sebulan straight pun belun tentu habis tengok.

    Aku masih confuse macamana orang ada banyak masa tengok benda alah ni semua. Macam ko bujang macam kawan aku dah kawin ada anak bini semua haih.. Mungkin dia ada bilik masa macam dalam Dragon Ball.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada yg download n burn dlm dvd, ada yg beli, ada yg trade dgn member2 kaki anime, n ada yg skadar view on9...

      hahah maybe member ko tu banyak layan anime dari masa dia belom kawin lg kot, otai anime tu... colleague aku pun ada yg dah married with kids but still layan anime, tp x la ligat mcm zaman dia bujang dulu... mana anime yg ada high moral values tu dia layan ngan anak2 dia skali, tu kira quality time dgn family dia la tu.. sempoi ahahah ^^

      Delete
  8. Replies
    1. keh keh.. some shoujos are not bad, bleh layan sbb curious apsal rating dia tinggi n quite popular, smpai ada live action lagi ^^

      shoujo mmg plot dia quite dull la, tp graphic and animation nice to look at ^^

      Delete
  9. Replies
    1. ada ada... click itu link kat bawah picture mana2 anime yg berkenan :D

      Delete
  10. Ramai kawan suggest tgk Kimi ni todoke, katanya best, both manga n anime...
    Tp tak pernah berkesempatan nk tgk..heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1st season tu orait gak la, tp masuk 2nd season tu dah mcm agak bosan... but still better than most shoujo anime yg mana mostly tak bleh dilayan langsung :p

      Delete
  11. This is a really good tip particularly to those fresh to the blogosphere.
    Simple but very accurate information… Thanks for sharing this one.
    A must read article!
    My blog : visionwithoutglassesscam.Org

    ReplyDelete
  12. semua aku tak minat..hahaha..apa pun, aku mnunggu naruto keluar harini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. naruto dah mmg all-time fav ^^

      Delete
    2. ko rasa orochimaru tu ada muslihat tak. takkan dia bleh control kot 4 hokage. nasib baik 4 hokage tu orochimaru jer tau mayat dia.

      Delete
    3. huh orochimaru tu mmg liat btol nyawa dia... boleh ke x boleh dia bebetul mampu control 4 hokage tu terpulang pada kishimoto san... tp yg bestnya itachi x berjaya dikawal spenuhnya... ohoho :p

      Delete
    4. mata itachi mmg spesel. tapi kuasa naruto pn tahap gaban. konfem yondaimee kagum sbb naruto bleh kawal musang. aku rasa, musang tu akan bantu naruto.

      Delete
  13. aku cuma tengok Naruto, Bleach dan Samurai X

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rurouni Kenshin - live action movie, da layan blom? =D

      http://www.anime-access.com/anime/R/Rurouni_Kenshin_Live-Action_Movie_%28Movie%29/movie/1

      Delete
  14. singgah jap...amboi byknye katun...huhu

    ReplyDelete
  15. salam kak anis^^...jd silent readerzz jap b4 nee..hmmmm byk betui koleksi anime akak..sjak knal blog nee baru 4 jenis yg dpt beli..danshi koukousei,, tsuritama,, ano hana n 1 g lupa plak...hmmm kuat sunguh penangan blog akak smpai gigih sya nak cari smua tuu...peminat akak punya psl...kes kes kess^^


    _mamat,, kb bru9-

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah sampai beli tu? haha dasat2... sis download or view on9 je banyak ^^

      Delete
  16. teruskan menulis,,,kagum ngan kbolehan akak yg byk...lau kiter ada jodoh kiter sanding kat jepon yeerrr^^...kes kes kesss...gurau jerrr


    -mamat,, kb bru9-

    ReplyDelete
    Replies
    1. namaiki na omae (amboi2 kemain mu ni yer) :p

      Delete
  17. Replies
    1. owh anime selection kat animax tu semakin bosan :p

      Delete
  18. semua tak prnah tngok lagi. hihi.

    paranoia agent tu mcm menarikkk..

    dlu prnah tengok satu anime ni, dia cerita pasal budak sekolah yang boleh masuk dalam buku. tngok masa dia tayang kat tv. nak cari balik tapi tak ingat apa tajuk dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh anime tu, citer budak perempuan jepun masuk dlm buku sejarah china, pastu jumpa dgn pahlawan2... Fushigi Yugi? :D

      Delete
    2. rasanya betul dah tu.. :D

      lpas godek google, bru ingat tajuk bi untuk citer ni masa tayang kat tv. tajuk dia curious play, sama la kann? :D

      Delete
    3. ahaa betul lah tu, terra cheq teka heheh ^^

      Delete
  19. haha i always use ur review to choose which anime i should watch . tq plain :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. douitashimashite!... glad to know that~ XD

      Delete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...