Click Me Plzzzz

Monday, December 9, 2013

Personal Anime Review #6

Salam and konnichiwa minna-san~

Hai' haaai' tis anime review time again, and this time I'm gonna make short reviews on 10 selected animated films from Studio Ghibli Production. Studio Ghibli, lead by Hayao Miyazaki sensei, is a highly renowned Japanese animation production house, founded in 1985 by Hayao Miyazaki and Isao Takahata, two of the best animation creators. For more info on Studio Ghibli, visit GhibliWorld.com ^^


Spirited Away
Info & download here
Genre: Action, Supernatural, Adventure, Fantasy, Horror, Magic, Romance, Mystery 
Creator: Hayao Miyazaki
Vintage: 2001
Type/length: animovie 

Personal rating: 9/10

* Awesome and memorable, to the extent where some of the scenes and sound may penetrate your dreams and subconsciousness. This award-winning, best picture masterpiece is the very reason that actually got me totally hooked with Studio Ghibli collection sometime in 2004, back when I was in my fourth semester doing my bachelor's degree :3


My Neighbor Totoro  
Info & download here
Genre: Adventure, Supernatural, Mystery 
Creator: Hayao Miyazaki
Vintage: 1988
Type/length: animovie 

Personal rating: 8.5/10

* Totoro, the famous catlike creature, has become the mascot of Studio Ghibli itself. Despite the cuteness, fluffy-ness, and charming environment  of this whole story, there is actually a 'dark side' of this folklore legend. One can choose not to believe the dark, gory and sad side of this story, just take the animovie as it is presented in Studio Ghibli. Minna bujide yokatta (everyone is safe, thank goodness) :3


Howl's Moving Castle
Info & download here
Genre: Adventure, Fantasy, Romance, Supernatural
Creator: Hayao Miyazaki
Vintage: 2004
Type/length: animovie 

Personal rating: 8.5/10 

* Howl's Moving Castle is based on a fantasy novel, written by British author Diana Wynne Jones, first published in 1986 by Greenwillow Books of New York. I still haven't gotten the chance to read the novel yet, but I think Studio Ghibli has splendidly animated this story into a superb masterpiece :D 


Princess Mononoke 
Info & download here
Genre: Fantasy, Supernatural, Romance 
Creator: Hayao Miyazaki
Vintage: 1997
Type/length: animovie 

Personal rating: 9/10

* One of my favorite Ghibli animovies, Mononoke Hime! The tenacious wolf princess goes all out protecting her wolf tribe and the sacred forest against industrialization and human greed. A very inspiring masterpiece, a must watch Ghibli film indeed~ :D


Nausicaa of the Valley of the Wind
Info & download here
Genre: Adventure, Fantasy, Drama, Science Fiction 
Creator: Hayao Miyazaki
Vintage: 1984
Type/length: animovie 

Personal rating: 8.5/10

* Nausicaa is one of the earlier Ghibli films that got my respect. The theme is rather futuristic where pollution on the earth has gotten out of hand, and many oddly creatures exist in the highly affected areas where humankind used to roam. A must watch masterpiece, grab your popcorn and soft drinks peeps~ XD 


The Cat Returns 
Info & download here
Genre: Adventure, Fantasy, Supernatural, Mystery, Romance 
Creator: Hiroyuki Morita
Vintage: 2002
Type/length: animovie 

Personal rating: 8/10

* A charming Ghibli film for cat lovers, those who adore cats and Japanese animation, this animovie is made especially for you! If there is such a place as Cat Kingdom, I would very much like to pay a visit!! Nyaaa~ X3 


Only Yesterday 
Info & download here
Genre: Drama, Slice of Life, Romance 
Creator: Isao Takahata
Vintage: 1991
Type/length: animovie 

Personal rating: 8/10

* As expected of Isao Takahata, this film is more reality-based and rather close to the everyday life of most of us. How many of you still remember your silly yet innocent primary school days as if they were only yesterday? I bet most of us do, be it sad or happy. Watching this film made me feel like watching a very interesting documentary of the Japanese country life, where agriculture plays an important role in the development of a sustainable country. Watch it, you'll get what I mean ^^ 


Ponyo on the Cliff by the Sea
Info & download here
Genre: Fantasy, Adventure, Supernatural, Romance 
Creator: Hayao Miyazaki
Vintage: 2008
Type/length: animovie 

Personal rating: 8/10

* A twist of The Little Mermaid, in a sense. It's a charming story of innocent puppy love and admiration of a little juvenile female fish towards a little boy by the sea. It's just overwhelmingly cute and charming, a pleasant story to watch with the whole family and friends :3


The Borrower Arrietty 
Info & download here
Genre: Adventure, Supernatural, Romance 
Creator: Hiromasa Yonebayashi
Vintage: 2010
Type/length: animovie 

Personal rating: 7.5/10

* Little people, literally. They're not thieves, they're "borrowers". They sneak into your kitchen in the middle of the dead night like mice, neatly "borrowing" some sugar cubes, spices, some flour, only in small amounts, so the house owners won't realize any changes occurring around the house. As expected of a Ghibli production, there is bound to be some sort of a romantic spark between the characters, even though it seems almost utterly impossible. 


Tales from EarthSea 
Info & download here
Genre: Adventure, Fantasy, Supernatural, Romance 
Creator: Goro Miyazaki 
Vintage: 2006
Type/length: animovie 

Personal rating: 8/10

* Yes, Hayao Miyazaki sensei has a son, Goro Miyazaki, to carry his awesome legacy, along with his other awesome crew members of Studio Ghibli. The starting of this animovie is somewhat filled with confusing mixed emotions, but as you continue watching this masterpiece, you'll be drawn to know the ending of this fantasy folklore with a Mayan + European middle-ages setting.   

Full list of Studio Ghibli's animovie collection HERE ^^


~Previous anime reviews~ 


And, here's my short cover (amateur and humble piano cover attempt) of Spirited Away's soundtrack. I just played it according to my own liking (hentam ajer ler), LoL, well enjoy anyways ne minna-san~ XD


*Watch this on youtube via this link*

Till then, watch out for my next anime review post, on Personal Anime Review #7!! X3

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ (=^w^=)

43 comments:

  1. Wah, cekap hang main piano. Aku main piano tak reti, main bonggo reti la. Haha.

    Anyway, aku pun layan gak movie anime yang Hayao Miyazaki create. Movie lain, aku tak pernah layan lagi. Tapi, elok jugak hang buat review macam ni. Ada jugak idea aku nak layan movie mana satu hujung minggu ni. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa cekap?? hahah tu patuk ayam, hentam keromo suka hati... aku main suka2 jer, takde gi class, habih rajin pun aku belek2 buku latihan piano basic hat utk budak2 kecik praktis tu, self-teaching slow2 wahkakaa~ X3

      oh mesti best kalo hg layan ghibli movies smbil ngasuh ank2 hg time weekends kn? pastu nnt msti ank2 hg akan minat melukis jugak, mcm hg :D

      Delete
  2. ohsem bebeh!! aku hari2 dok bukak konsert2 joe hisaishi. jelesnye ko pandai main..

    all your ratings are exactly the same as mine. just to add, isao takahata's grave of fireflies and my neighbour yamadas get 9/10 as well \(^o^)/

    skang tgh tunggu wind rises & princess kaguya. really really really cant wait for it :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee doumo doumo~ XD
      takde cekapnyer, tu level patuk ayam, percayalah :p

      hoo aku mmg dok agak dah ko mustiii mention 2 anime from isao tuu! XP... hehe, kalo aku tak set nak review 10 jer dlm satu2 entry anime review nih, aku dah masukkan skali, mmg superb pun 2 tu, isao takahata suka bikin yang ala2 dokumentari Jepun :D

      betulll! wind rises & princess kaguya~ o-tanoshimi ni~ XD

      Delete
  3. aku pernah tgk spirited away je..serius best cita dia..lagi2 time hantu yang busuk gila tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. spirit yg busuk tu cantik dan bersih sebenarnya, dia jd busuk sebab banyak benda tersangkut dan tersekat kat badan dia... awesome ah citer tuh XD

      Delete
    2. citer2 ghibli banyak hidden message

      Delete
    3. sou desu ne hime-chan ( =^w^= )

      Delete
  4. Walaupun aku gelar diri peminat anime, tp aku hanya pernah layan Tonari no Totoro je dr list di atas...

    Aku rasa, aku tak patut gelar diri peminat anime..
    *mencangkum di penjuru gelap bilik*

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah... maka, sila layan more of Ghibli animated films from now on, supreme quality anime nih ;3

      Delete
    2. Hari tu aku ada nampak box set collectors edition DVD Ghibli Studio dkat kedai.
      Berazam nak simpan duit nak beli...hehehe

      Delete
    3. hehe alaa donlot pun ok cero, aku pun takde la beli kesemuanya, tehee~ :p

      Delete
  5. anime2 ni zaman lepas spm ja duk layan. tgk cta fullmetal alchemist smpai nangeh2. sedeh oi! heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hohoo.., la ni suka layan game plak kan? ;p

      Delete
    2. haha cuti sekolah ja la yg mmpu main. dah abeh cuti busy gila smpai tak update blog ;p

      saja tukar tajuk. bagi kena sikit ><"

      Delete
  6. aiyak....im not an anime fans sebenarnya...but its a good info..kalau orang borak2 pasal anime bleh laa sampuk2 skit..hehehe

    p/s: klik nuffy sini...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh try layan spirited away skali tengok, ada efek ka takdak ;p

      p/s: *lari pi balas klik... XD

      Delete
  7. Ai plain..lmbat bertndang..hehe..sya suka tgk ceta totoro,spirited away dgn howl moving castle tu..sbb anime dia lawa..yg lain x p nh tgk lagi..pandainya plai main piano..buat requet boley?kiss the rain - yiruma satu plain..fveret sesgt...rasa mcm ddk tgh hujan je bila dgr lagu tu..pliz2..^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehee alamak request lagu? arrrr blom terer tahap nak trima request ler yana, kalo guitar tu bleh kot... hehee, nnt try slow2~ X3

      Delete
    2. Byknya typo kt komen td..hoho..orite plain..gitar pun gitar la..jnji kiss the rain..best2 :D

      Delete
  8. kakak ke yg main piano tu? macam laki je...hehe......anyway, terbaik la.....x layan sangat anime 2 ni...tapi kagum tengok orang pandai main piano ni......

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh mcm boy ke? hahah, oh sorilah sis mmg tak feminine, lol... nnt next recording sis akan bubuh satu card besar tulis "this is plain83" kat atas piano sis tu yer :p

      Delete
  9. Setiap kali aku singgah Popular, aku selalu nampak Howl Moving Castle, Spirited Away dan Nausicaa. Tapi selalu aku tahan dulu sebab nak tengok preview... sekarang hang dah reviewkan, so, aku akan beli bila bila aku ke popular nanti.. koh koh koh...

    Hang dah review steam boy dari pengarah Katsuhiro Otomo ke belom? Tema steam punk yang ohsem.

    Tapi sekarang nie aku tengah sangkut layan Shingeki No Kyojin.. aku tak pernah sangkut nak baca manga dia.. tapi anime dia superb \OAO/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lorrr beli ler, tengok skali ngan Dik Ah, mesti dia suka jugaklah~ XD

      Oh aku pernah tengok animovie Steam Boy kat animax dulu, mmg lawa n best gak anime tuh, nnt aku review :D

      Shingeki No Kyojin aku dah layan, mmg marvelous, addictive. Aku pun x penah sangkut ngan manga dia, tp anime dia mmg perghhh, awesomezzz... aku dok mengharapkan season 2 keluar~ XD

      Delete
    2. steam boy best, nati review akira sekali plain~~

      Delete
    3. Hahahhaa.. aku stream jer nak layan Akira.. koh koh koh

      Delete
  10. Anime, minat tapi tak seminat sampai boleh review gini. Have gone through your DA Gallery...impressive artworks. Memang stail..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheee~ abaikan pics makanan yg bnyk tu, aku telah dilantik mnjd co-founder group foodie kat DA maka menjadi tanggungjwb aku utk upload pics makanan huhuu~ anyway thanks! XD

      Delete
    2. Tapi makanan-makanan tu pun memey sedap je nampak. u're welcome. :)

      Delete
  11. hayao miyazaki sensei memang awesome...tapi aku dengar2 camtu, sampai ke la tak dan nak tengok satu pon cerita dia wakakaka! nanti bila free lah. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekeke... tu la time ko free ko buat bnda2 lain atau tengok anime lain... so when you're free later aku suggest ko start ngan Spirited Away, mesti ko akan rasa wahhh, hebat giler otak Hayao Miyazaki sensei~ :D

      Delete
  12. saya tengok anime spirited away and princess momosuke and ponyo saya baca ani-manga dalam Kreko

    orait seperti dijanjikan ni review anime saya:

    1.Summer War
    pro:animation, storyline, plot, it awesome!!!!. has family value inside
    con: buat saya terfikir, habislah kalau google kena hack, kicau-bilau dunia dibuatnya 0_0"
    gred:4.8/5

    2.Tonari no Kaibutsu-kun
    pro: love story yet ada kelainan yg buat peminat non-shojo pun enjoy, cerita bukan pasal love,love,love sahaja tapi libatkan masalah setiap character yang buat jadi menarik
    con:x habis tengok lagi, alahai.......
    gred:3.8/5

    3.Hanasaku Iroha
    pro:watak utama character yg patut dipuji(plus cute what XD), character development smooth dan enjoy animationnya
    con:ada terasa FEEL endingnya T_T, x patut kesian dye
    gred:4.1

    4.Death note
    pro:plot yg superb, watak anti-hero yg awesome(jarang ada penjahat yg stylo seh), story and philosophy antara sense of justice VS sense of humanity
    con:ada masalah dari segi unsur satanism, conflict of ideology, ada kes peniruan jenayah based on manga seperti di Belgium
    gred:4.4/5

    5.The world god only knows
    pro:jalan cerita best, animation sederhana, ada 3 seasons so bermaksud ada sambutan baik. watak utama peragai mmg otaku sejati XD
    con:ada sesetangah arc membosankan kira ada turun naik, ada storyline x ikut manga based
    gred:4/5

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh good good, thanks for sharing~ ^^

      Semua anime kat atas kecuali yang last tu, telah direview oleh sis dalam previous personal anime reviews blog ini, sila checkidout yo~ ;3

      Delete
  13. Serius ke pandai main piano ni. Aku tabik lah sspe yang reti main piano. Suka3.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah hai teena ^^
      pandai tu takde la, beginner baru, main suka2 gitu ;3

      Delete
  14. saya tahu Totoro je. hahha. wah hebatnya pandai main piano! ajarin aku!

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheheee... takde hebat langsung, ni baru level beginner cipan! X3

      Delete
  15. waa.. suka!!! belum tengok lg Naucicaa ngan only yesterday. Kena tengok la lepas ni.

    ReplyDelete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...