Click Me Plzzzz

Sunday, June 22, 2014

Tokyo trip: Day 4 (part 1)

Salam ceria (dan panas) Ahad buat semua readers dan followers blog aku sekalian, mesti ada di antara korang yang masih demam "FIFAH" lagi sekarang nih kan? Aku tengok FWC 2014 gitu-gitu aja... kepada pasukan yang menang setakat ni, tahinah tahniah aku ucapkan, kepada yang tidak begitu bernasib baik, janganlah digelakkan/"boo"kan dorang tu, tak baik woo... menang kalah tu adat permainan, dalam sports ni kenalah bersikap "sporting", bukan?
 
 ƪ(˘⌣˘)ʃ

Oklah, entry ni bukan berkenaan bola sepak, aku nak sambung cerita pasal trip aku ke Tokyo Disneyland pada hujung Mac yang lepas. Kewl jugak la tempat ni, tapi aku bukan kaki Disney (not anymore la, masa zaman budak-budak dulu ya la, hahah~), so aku takdak la rasa euphoric ka apa bila tengok Disney characters, castles and stuff kat sini, just enjoying the day while reminiscing my childhood Disney fantasies sikit-sikit~ ;3

Okeh, first of all kena menapak pi beli commuter pass monorail dulu, 450yen untuk ke Tokyo station dari Kamata station...
Beli commuter pass kat sini, 450yen (one way) ;3
Dah beli, time to board the monorail dan berasak-asak terpenyek macam sardin kat dalam commuter tu (redho je laa, pengalaman)...
Perghhh... memang sesak gila mula2 tu, lepas dah lalu dan berenti kat beberapa stations, baru la clear sikit...
Sempat aku snap interior adverts kat dalam ni sebelum kena jeling dengan mamat nippon mana ntah, oklah aku simpan hp/camera aku sekarang... gomennasai (sorry)~ X3
Haa barulah boleh bernafas dan duduk sikit... orang ramai dah turun kat station mana ntah tadi... Oimachi kot...
Dah nak sampai Tokyo station yang bebetul stop kat Disneyland, sempat snap pic pemandangan dari dalam commuter dulu... cuaca cun hari nih~ ;3
Ok dah sampai di entrance Tokyo Disneyland, welcome~ ;3
Menapak ke entrance, hah bangunan yang tu ialah Disney Resort, hotel untuk orang yang gila kaya dan tak tau nak buat apa dengan duit dorang...
Kat sini kena verify ticket dulu untuk masuk Disneyland (6200yen - 1 day passport), lepas tu dapat map dan boleh main semua game yang ada kat sini seharian... nak tau lebih detailed pasal Tokyo Disneyland, klik SINI...
Cuaca nampak panas dan cerah saja kan? Tapi tetap rasa sejuk, walaupun harinya terang benderang sampai kulit boleh kena sunburn... fushigi desho? (mysterious right?)... angin nippon cukup sejuk... brrrr~ X3
Ok, dapat usha Disney Resort yang khas untuk orang kaya tu lagi, dengan lebih dekat... aku sempat sembang dengan Mr. tour guide pasal resort ni, dia bagitau harga untuk spend a night kat situ untuk bilik suite yang paling mewah, "Ringgit wise, it costs around 18,000 ringgit"..., pastu aku jawab, "Sou?? Takai'n desu yo ne~", ("Really?? Expensive isn't it~"), pastu dia angguk2 dan jawab, "Sou sou, takai desu" ("Yes, yes, it is expensive")... gila ah! RM18k untuk tido semalam kat situ dalam bilik paling top, anak bangsawan, konglomerat atau dato' yang kaya raya saja mungkinlah kot, geng yang obsessed dengan Disney... hahahah. Aku saja2 check room rates kat situ, saja tengok bilik paling economy pulak harganya berapa (sekadar curious), tengok2... oh, mahai gak weh, nak dekat RM1.3k... wahkaka, no way man...
Ok, abis story pasal resort tu, masa untuk explore Tokyo Disneyland secara menyeluruh (lah sangat, hahaa)...
Oh apa itu? Cinderella's castle? ;3
Jom masuk ke dalam Prince Charming's castle~ ;3
Cunlah castle nih, walaupun bukan castle yang real... tapi awesome lah~ X3
Snap angle landscape pulak... nice architecture~ ;3
Dekat luar castle ni ada pond garden ^^
Nak masuk castle ni kena beratur, ramai jugak yang nak tengok apa ada kat dalam sini...
Tengah beratur lagi, snap snap dulu keadaan sekeliling... cun mural tu ;3
Okeh, dah makin menghampiri pintu masuknya... ramai jugak pungunjung hari ni (sebab esoknya tu nippon sales tax sudah mula naik, dari 5% ke 8%... huhuu, kira hari ni last day untuk enjoy harga tiket yang biasa sebelum kenaikan). Yes, real life isn't a fairytale... life goes on...
Tengok chandelier kat ruang menunggu dulu sebelum boleh naik lift untuk ke tingkat atas, kena beratur lagi... hahaha... oklah, nanti aku sambung lagi ne~ ;3

Okies, aku stop sini dulu ne~... seterusnya bersambung di entry Day 4 (Part 2) pulak, yang akan muncul di bloglist atau dashboard anda (or not, haha, izinkan aku untuk syok sendiri lagi di sini) dalam masa beberapa hari akan datang, o-tanoshimi ni~ (look forward to it)~ ;3

ヾ(@⌒ー⌒@)ノ

~*Previous*~
Tokyo trip, Day 3 (part 4) - Harajuku 
Tokyo trip, Day 3 (part 3) - Shinjuku Gyoen Park (sakura)
Tokyo trip, Day 3 (part 2) - Odaiba (part 2)
Tokyo trip, Day 3 (part 1) - Odaiba (part 1)
Tokyo trip, Day 2 (part 3) - Gotemba
Tokyo trip, Day 1 (part 3) - Tokyo mosque and Kamata
Tokyo trip, Day 1 (part 2) - Imperial Palace and Asakusa
Tokyo trip, Day 1 (part 1) - Tsukiji Honganji Temple and Ginza Fish Market

Jya mata ne, koneko-tachi chan~ ( =^w^= )

36 comments:

  1. besnyeeeeee......kita sampai sekrng minat lagi disney, tapi dah kurg la compare zaman kekanak riang dlu.. akak plain, doakan kita exam taww. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye? good luck missha chan~ ganbatte ne! X3

      Delete
  2. Salam, feel free to join my contest. Boleh ajak kawan2 blogger yang lain juga. Thanks ya

    http://masyghulonline.blogspot.com/2014/06/giveaway-contest-masyghulonline-pelikat.html

    -admin-

    ReplyDelete
  3. Nasib hang dah tak layan Disney lagi. Kalau tak, mau dok kalut layan filem Frozen la ni Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. do you want to build a snowman?~~~
      XD

      Delete
    2. hahaha, tu lah, aku tak sempat nak layan Frozen lagi, tengoklah nanti2 kalau ada mood ;p

      Delete
  4. banyak ke disney character yang ada kat sana?
    ikut tarikh akak pergi jepun, cerita Frozen x keluar lagi jadi x de character Frozen kat situ bukan?
    btw nak gambar lagi kat disneyland :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ramai jugak Disney characters kat sana, especially waktu Nightlight Parade, waktu tu baru ramai keluar dan lambai2 kat semua orang... ya, Frozen takde ;3

      hahah, nak gambar lagi? tunggu next entry nee~ X3

      Delete
  5. lambat plak nak dengar cerita pasal disneyland ni. nak tengok rides dia. hahaha. tapi ade orang cakap spoil sikit tokyo disneyland ni..sebab diorang cakap nihongo! hai!

    XP

    ReplyDelete
    Replies
    1. hohoo yep true enough, mmg in most rides and games dorang cakap/explain in nihongo... nasib baik aku paham nihongo (around 60-70% je la), so takde la aku rasa blurred benau... hahah ;p

      aku naik ride yang macam mini roler coaster kat canyon (ganas gak ah, cuak gak aku rasa), country critter water ride (mini roller coaster yg masuk dalam gua arnab, burung hantu dan musang, konon2 la), masuk ghost house (efek dia real gilak), star wars spaceship 4d ride at tomorrow land, tengok Michael Jackson 3d movie show, dan tengok night parade... yg lain tak sempat nak explore sebab banyak masa dihabiskan beratur... kah kah kah... sebab tu ada sesetengah orang yang nekad utk explore habis2an disneyland tu sanggup beli ticket 3-day passport, cuz 1 whole day is just not enough to experience everything... bagi aku la, no thanks ah, aku bukan gila Disney, hehe ;3

      Delete
  6. tumpang lalu tgk org tu g jepunn

    ReplyDelete
    Replies
    1. macih sudi jenguk blog picisanku ini ye zam~ ;3

      Delete
  7. Disneyland ni cantik..dgn castle, disney characters, parade..entahlah, dah kurang minat theme park..(tanda dah tua..hahaha)..tapi Frozen..layan juga sebab ada cute character...Olaf..the snowman..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh dah layan frozen ya? minat olaf the snowman? hehe... tu tandanya masih muda lela XP

      Delete
  8. Huyoooo!!!
    Aku dr dulu teringin nak pegi Disneyland....
    Hari tu dgr cerita ada cadang nk buat kt Malaysia, aku dah excited gilak....
    Sekali tak jadi (rasanya)...Hmmmm...
    Menangis dkat penjuru bilik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoh? ada cadangan nak bina disneyland di malaysia? biar betoi? huyoo kalo mcm tu total bilangan disneyland akan jadi 5 lah kat dunia nih... tapi la kan, aku pasti sangat la maintenance cost dia sangat la gila baboon mahei, dan mungkin juga ianya tidak akan berbaloi dengan sambutan orang ramai, dan akhirnya jadilah theme park yang suam2 kuku... huhuu, jangan nangis cero, alaa disneyland ni tak gempak mana pun... eh bercakap pasal theme park kat malaysia pulak, legoland tu aku belum jejak lagi, best ke? ;3

      Delete
  9. memng tgh deman fifah sekali dgn deman sbab cuaca panas..
    alamak cantiknya view dia..langit membiru je.
    klau p disniland tu..lawa je castle dia.. terasa msuk ke lam kartun..
    kilkx2

    ReplyDelete
    Replies
    1. laa demam betul2 ke? huhuu minum air kosong selalu, keep your body hydrated ne~ ^^

      langit membiru hari tu, cuaca cun melecun ;3

      Delete
    2. amin.. nasib baik smalam dah hujan.. kurang sikit jerebu kat malaysia ni..
      owh ..eh tapi langit membiru tu memng lawa kalau bngambar..nice je hasilnya..eh mahainya hotel tu 18 k semalam.. ish2 betul jutawan nakduk situ tu :P

      Delete
  10. plain.. siapakah awekz cun disebelah anda itu.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah, hebat gilak pizza, aku dah blurrkan muka semua orang pun ko boleh tau org tu cun... tabik spring ah aku kat ko, kekeke ;p

      cun woo dia, mcm model dari taiwan gitu, kenal kat sana jer ;3

      Delete
  11. kenapa orang jepun tu jeling2..dah tak boleh nak amik gambar kat dalam tren ker??hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuu, mmg tak sopan pun kalau nak snap pics atau cakap kat phone dalam tren yg tengah sesak dengan org ramai kat nippon tu... huhuu~ X3

      Delete
  12. Tak amek gambar dengan Goofy? Aku peminat Goofy dulu, kini dan selamanya.
    Hiak hiak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada nampak geng Disney tu bila dah petang, ramai orang especially kids gi kerumun kat geng Disney tu, aku tengok dari jauh ja, maleh nak gi dekat... hahaha, *ahhyiak ahhyiak* (gelak ala2 goofy jugak) X3

      Delete
  13. Saya sentiasa kagum dgn budaya orang Jepun.

    ReplyDelete
  14. ekekekek comel gmbar doge kat angkasa smbil baca buku tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha ye kan? ;3
      hai dik merok~ lama tak nampak noh? sihat?

      Delete
  15. kenapa aku terbayangkan jam kat pintu gerbang castle tu macam simbol illuminati.. kakakka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh, imaginasi hang je tu jinz ;p

      Delete
  16. Stumbled upon your blog. Next week I'll be going to Tokyo only for a few days. So saja nak gather more info 'through the glasses' of other people :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah gi tokyo di bulan puasa, have a safe trip, and have fun ne~ ;3

      Delete
  17. Replies
    1. huhuu shada chan, don't make me feel guilty... huhuu~ :' /

      Delete

Ada nak kata apa-apa yang bernas lagi kreatif? Kamon, kamon~
Oh, btw... Anonymous are NOT kewl at all, highly UNattractive, LoL~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...